Agastache

 

 

Agastache (Agastache, je rod rostlin z čeledi hluchavkovitých. Zahrnuje 22 druhů, pocházejících ze Severní Ameriky a východní Asie. Jedná se převážně o silně aromatické, medonosné rostliny, často využívané v lokálním lidovém léčitelství a gastronomii. Mnoho odrůd a kultivarů je pěstováno též pro okrasu. Agastache jsou nejčastěji vytrvalé byliny, vysoké od 30 centimetrů až do 3 metrů, většina zástupců nicméně dorůstá výšek kolem 1 metru.

Lodyhy jsou čtyřhranné, přímé, více či méně větvené, na bázi někdy dřevnatějící. Jednoduché, řapíkaté, na okrajích zubaté listy dorůstají délky jeden až patnáct centimetrů. Barva květů je odlišná podle druhu, obvykle se pohybuje na škále od bílé přes růžovou a modrou po fialovou; barevné mohou být též kalichy a listeny. Květenstvím je lichopřeslen formující hustý koncový lichoklas, plody jsou tvrdky. Koruna je typicky dvoupyská, s horním pyskem více či méně redukovaným; tyčinky jsou 4. Opylování je pomocí hmyzu, na jihu patří mezi opylovače též kolibříci.