Blog Chodící pejsek na vodítku hračka

Chodící pejsek na vodítku ? Hračka :-)

 

Pořídili jste si pejska a nedaří se vám ho naučit chodit na vodítku ? Potom jste jedny z mnoha majitelů, kteří vlastní pejska a mají stejný problém. 

 

Jak starého pejska mohu naučit chodit na vodítku ?

Štěně ? Mladého pejska ?

Nebo dokonce dospělého psa?

Je nějaké psí plemeno nebo rasa, která se nedá naučit chodit na vodítku?

 

Pokud máte tyto nebo podobné dotazy, potom jsem rád, že Vám dokáži s pejskem relativně snadno pomoci. Při troše trpělivosti se nám společně zcela jistě podaří změnit nepříjemné chování pejska, který neustále tahá za vodítko a předělat jeho špatný návyk na návyk požadovaný.

Na úvod bych chtěl zdůraznit, že velikost, druh plemena nebo stáří pejska naprosto nerozhoduje. Co je ovšem důležité brát v na zřetel je energie Vašeho pejska a samozřejmě energie Vaše a Váš vztah k pejskovi samotnému.

Jak již jsem zmínil, je velmi důležitá energie psa, která je v podstatě vrozená a kterou lze rozpoznat již při výběru štěněte nebo velmi mladého pejska. Velmi často si nový majitelé psů vybírají štěně, které je energeticky naprosto nevhodné pro vzájemné soužití a často tento vtah páníček pes končí hledáním nového majitele. Pokud jsem sami velmi energičtí a sportovně naladěni, měli bychom si pořizovat psa se stejnou energií. Takovýto pes s námi bude rád denně běhat a aktivně se hýbat a bude to skutečný parťák. Pokud jsme však typově méně energičtí, máme rádi pomalé procházky na kratší vzdálenost nebo rádi trávíme čas na zahrádce, musíme si rovněž pořídit méně energetické štěňátko, kterému bude v dospělosti naše tempo vyhovovat.

Pro to, aby vycházka s pejskem na vodítku byla hračka, je rovněž nesmírně důležité nastavit si pravidla chování, které po pejskovi vyžadujeme po celý jeho život, ne pouze při procházce na vodítku. 

Nejdůležitější pravidlo je pejskovi vysvětlit, kdo je vedoucím (šéfem) naší smečky. Pes je od přírody zvyklí žít ve smečce a očekává, že tato pravidla budou fungovat. Pro toto pravidlo platí celkem jednoduché body, které musíme dodržovat, bez výjimky.

 

Vyzkoušejte těchto 11 pravidel a uplatňujte je neustále. Při jejich realizaci buďte velmi trpěliví a důslední - NEPOUŽÍVEJTE ŽÁDNÝ NÁTLAK A FYZICKÉ NÁSILÍ, jinak psa zradíte a váš vztah velmi poškodíte.

  1. Do domu nebo do dveří vstupuje VŽDY první pán
  2. Z domu nebo ze dveří vystupuje VŽDY první pán
  3. Hrát si budeme POUZE když chce pán
  4. Hra končí VŽDY když rozhodne pán
  5. Jídlo se jí POUZE když rozhodne pán
  6. Na procházku se jde POUZE když rozhodne pán
  7. Směr procházky volí POUZE pán.
  8. Jako první jde na procházce VŽDY pán
  9. NIKDY neběhá pán za psem
  10. Na gauč se smí JEN když svolí pán
  11. Místo se opouští JEN když dovolí pán

 

Tato pravidla platí jak pro psa, tak pro páníčka.

 

Rovněž je velmi důležité, aby měl pes dostatek pohybu a rovněž dostatek klidu pro odpočinek. Pes Vás bude respektovat pokud i vy se budete řídit pravidly a bude s vámi zábava. Zábava, volný a bezstarostný pohyb musí být rovněž součástí dne. 

Před jakýmkoli výcvikem velmi doporučuji pejska nejprve trochu fyzicky unavit, házením míčku nebo jinou zábavou. Toto platí zejména pro velmi energické pejsky. Pes který je unavený nezlobí. 

Pokud budete učit pejska chodit na vodítku, doporučuji používat velmi osvědčené a oblíbené Césarovo vodítko. Výhodou tohoto vodítka s obojkem v jednom je, že obojek lze nastavit tak, aby byl umístěn v horní části krku psa. Toto umístění obojku nám umožňuje velmi snadno ovládat i poměrně velkého a silného pejska za použití velmi malé síly a námahy. Toto vodítko je sice se stahovacím obojkem, ale neslouží ke škrcení psa. Stahovací obojek slouží pouze k tomu, aby byl obojek umístěn v horní části krku a nepadal mu na ramena. Toto je totiž naprosto zásadní důvod proč pejsci táhnou. Obojek umístěný v dolní části krku, téměř na ramenou psa, okamžitě spouští tahací reflex a začíná naše přetahovací "soutěž". Naopak obojek umístěný v horní části krku a vodítko držené na krátko (nesmí být neustále napnuté) udržuje pejskovu pozornost, zamezuje mu v čichání a přirozeně nás následuje. Pokud by nás chtěl pes předejít (toto chování je nežádoucí, protože jako první jde vždy vedoucí smečky, Vy), vodítko se natáhne vzhůru. Tento pohyb psa buď zastaví nebo dokonce posadí. To je přesně to co po pejskovi chceme.

vodítko banner

Při tréninku s tímto vodítkem s obojkem v jednom buďte velmi trpělivý a vytrvalí. Špatný návyk pejska se nedá vymazat, ale pouze nahradit návykem jiným, tím správným. Doba, kdy dochází ke změně návyku se pohybuje někde kolem 60 dnů. Tato námaha a úsilí však stojí za investici, protože potom bude hračka chodit s pejskem na vodítku, kamkoli Vás napadne.