Celerová pomazánka s mrkví
Celerová pomazánka s mrkví je zdravá a lahodná alternativa k běžným pomazánkám. Zde je recept, jak ji připravit:
Ingredience:
- 1 celerová hlíza (oloupaná a nakrájená na menší kousky)
- 2 středně velké mrkve (oloupané a nakrájené na menší kousky)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 g smetany nebo tvarohu
- Čerstvá petržel nebo kopr (nasekaný, na ozdobení)
Postup:
-
Příprava Zeleniny:
- Celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek nasekejte na jemno.
-
Smažení Zeleniny:
- Na pánvi zahřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nejsou sklovité.
- Přidejte nakrájený celer a mrkev a osmažte je asi 5 minut, dokud nezačnou změknout.
-
Vaření:
- Přidejte do hrnce vodu tak, aby zelenina byla zcela zakrytá. Přidejte kmín, sůl a pepř podle chuti.
- Vařte zeleninu asi 15-20 minut, dokud nezměkne.
-
Studení a Mixování:
- Vařenou zeleninu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Poté zeleninu rozmixujte dohladka pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
-
Přidání Smetany nebo Tvarohu:
- Do mixované zeleniny přidejte smetanu nebo tvaroh a dobře promíchejte, dokud není směs hladká a krémová.
-
Dochucení:
- Dochutíme pomazánku solí a pepřem podle chuti. Pokud je potřeba, můžete přidat další koření dle vlastní preference.
-
Servírování:
- Celerovou pomazánku podávejte chlazenou, ozdobenou nasekanou petrželí nebo koprem.
- Skvěle chutná na chlebu, toustovém chlebu nebo jako dip k zelenině.
Tímto způsobem si můžete připravit lahodnou celerovou pomazánku s mrkví, která je plná vlákniny a vitamínů. Dobrou chuť!
