Celerová pomazánka s mrkví

Celerová pomazánka s mrkví je zdravá a lahodná alternativa k běžným pomazánkám. Zde je recept, jak ji připravit:

Ingredience:

  • 1 celerová hlíza (oloupaná a nakrájená na menší kousky)
  • 2 středně velké mrkve (oloupané a nakrájené na menší kousky)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 200 g smetany nebo tvarohu
  • Čerstvá petržel nebo kopr (nasekaný, na ozdobení)

Postup:

  1. Příprava Zeleniny:

    • Celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
    • Cibuli a česnek nasekejte na jemno.
  2. Smažení Zeleniny:

    • Na pánvi zahřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nejsou sklovité.
    • Přidejte nakrájený celer a mrkev a osmažte je asi 5 minut, dokud nezačnou změknout.
  3. Vaření:

    • Přidejte do hrnce vodu tak, aby zelenina byla zcela zakrytá. Přidejte kmín, sůl a pepř podle chuti.
    • Vařte zeleninu asi 15-20 minut, dokud nezměkne.
  4. Studení a Mixování:

    • Vařenou zeleninu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
    • Poté zeleninu rozmixujte dohladka pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
  5. Přidání Smetany nebo Tvarohu:

    • Do mixované zeleniny přidejte smetanu nebo tvaroh a dobře promíchejte, dokud není směs hladká a krémová.
  6. Dochucení:

    • Dochutíme pomazánku solí a pepřem podle chuti. Pokud je potřeba, můžete přidat další koření dle vlastní preference.
  7. Servírování:

    • Celerovou pomazánku podávejte chlazenou, ozdobenou nasekanou petrželí nebo koprem.
    • Skvěle chutná na chlebu, toustovém chlebu nebo jako dip k zelenině.

Tímto způsobem si můžete připravit lahodnou celerovou pomazánku s mrkví, která je plná vlákniny a vitamínů. Dobrou chuť!