Chřest recepty

podrobný popis receptu na přípravu chřestu. Tento recept zdůrazňuje úžasnou chuť a jednoduchost přípravy této lahodné zeleniny.

Chřest s Balsamikovým Glazem a Mandlemi

Ingredience:

Pro chřest:
  • 500 g čerstvého chřestu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Pro balsamikový glaz:
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce medu
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička Worcestershire omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
Pro mandle:
  • ½ šálku nastrouhaných mandlí
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • Sůl

Postup:

  1. Příprava chřestu:

    • Předehřejte troubu na 200°C.
    • Umyjte chřest a odřízněte tvrdé spodní konce.
    • Na plechu vyloženém pečicím papírem rozložte chřest.
    • Pokapejte chřest olivovým olejem a osolte a opepřete podle chuti.
    • Pečte v troubě asi 12-15 minut, dokud chřest nezměkne a lehce se začne hnědnout.
  2. Příprava balsamikového glazu:

    • Ve středně velkém hrnci smíchejte balzamikový ocet, med, nasekaný česnek, sójovou omáčku, Worcestershire omáčku a dijonskou hořčici.
    • Přiveďte k varu a pak snižte teplotu. Vařte omáčku na středním plameni asi 5-7 minut, nebo dokud se nezahustí. Mějte na paměti, že se balsamikový glaz bude ještě více zahušťovat, když vychladne.
    • Poté přidejte olivový olej a nechte omáčku vychladnout.
  3. Příprava mandlí:

    • Ve středně velké pánvi rozehřejte máslo.
    • Přidejte nastrouhané mandle a smažte je asi 2-3 minuty, dokud nezačnou vonět a zhnědnou.
    • Přidejte lžíci medu a smažte ještě asi 1 minutu.
    • Sůl přidejte podle chuti.
  4. Servírování:

    • Na servírovací mísu nebo talíře rozložte pečený chřest.
    • Polijte ho připraveným balsamikovým glazem.
    • Na vrch posypte medově smažené mandle.
    • Podávejte okamžitě jako předkrm nebo jako vedlejší přílohu k hlavnímu chodu.

Tento recept na chřest s balsamikovým glazem a mandlemi je skvělou volbou pro výjimečnou domácí večeři nebo pro oslavu. Jemná sladko-kyselá chuť balsamikového glazu se skvěle doplňuje s ořechovou chutí mandlí a jemností chřestu. Užijte si toto lahodné jídlo s rodinou a přáteli!