Koprová omáčka recept
Koprová omáčka je klasická a osvěžující omáčka, která se často používá jako příloha k různým druhům jídel, jako jsou vařené brambory, pečené maso nebo ryby. Zde je podrobný recept na přípravu této lahodné omáčky:
Koprová omáčka
Ingredience:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce nasekané čerstvé kopřivy
- 1 lžíce nasekané čerstvé petržele
- 1 lžička cukru
- Šťáva z 1/2 citronu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
-
Příprava ingrediencí:
- Nasekejte čerstvou kopřivu a petržel jemně. Pokud nemáte čerstvou kopřivu, můžete použít i sušenou.
- Vymačkejte šťávu z poloviny citronu.
-
Příprava základu:
- Na středním ohni rozehřejte máslo v hrnci.
- Jakmile je máslo rozpuštěné, přidejte hladkou mouku a vařte, občas míchajte, dokud směs nezačne lehce hnědnout a vonět po opečené mouce (asi 2-3 minuty).
-
Přidání vývaru:
- Postupně za stálého míchání přilijte vývar. Míchejte, dokud se omáčka nezačne zahřívat a zahustit.
-
Přidání smetany:
- Jakmile je omáčka hladká a začne bublat, přidejte smetanu na šlehání a promíchejte.
- Vařte omáčku ještě asi 2-3 minuty, dokud se smetana zahřeje a omáčka se zahustí.
-
Přidání bylinek a dochucení:
- Přidejte nasekanou kopřivu a petržel do omáčky a promíchejte.
- Přidejte šťávu z citronu, cukr, sůl a pepř podle chuti. Dochucení by mělo být podle vašich preferencí, takže ochutnávejte a přidávejte podle potřeby.
-
Dokončení:
- Vařte omáčku ještě asi 1-2 minuty, aby se všechny přísady propojily a byly dobře prohřáté.
- Ochutnejte omáčku a případně upravte dochucení.
-
Podávání:
- Hotovou koprovou omáčku podávejte teplou jako přílohu k vašim oblíbeným jídlům, jako jsou vařené brambory, rýže nebo pečené maso.
Tímto způsobem si můžete připravit lahodnou koprovou omáčku, která bude skvělým doplňkem vašich pokrmů. Dobrou chuť!
