Mazanec recept

Rád představím velmi podrobný recept na tradiční mazanec, oblíbený pečivo pro vánoční období a další sváteční příležitosti.

Tradiční Mazanec

Ingredience:

Pro těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru
  • 40 g droždí
  • Špetka soli
  • Kůra z 1 citronu (nastrouhaná)
  • Kůra z 1 pomeranče (nastrouhaná)
  • 100 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky)
  • 50 g mandle nebo vlašské ořechy (nasekané)
  • Máslo na vymazání formy
  • Hladká mouka na posypání
Pro potření:
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
Pro posypání:
  • Krystalový cukr

Postup:

Příprava drožďového kvásku:
  1. Rozpusťte droždí v mléce s trochou cukru. Nechte 10 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
Příprava těsta:
  1. Do velké mísy prosejte mouku a přidejte špetku soli. Vytvořte důlek uprostřed a nalijte do něj připravený kvásek.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče.
  3. Postupně přilévejte kvásek a hněťte těsto, dokud nedosáhne hladké a elastické konzistence. Přidejte sušené ovoce a nasekané ořechy a důkladně je vmíchejte do těsta.
  4. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Pečení mazance:
  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Vymažte a vysypte máslem a moukou formu na mazanec.
  3. Přeneste kynuté těsto do formy a vyhladíme povrch.
  4. Smíchejte žloutek s mlékem a potřete těsto. Posypte ho krystalovým cukrem.
  5. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, nebo dokud mazanec není zlatohnědý a propečený.
  6. Nechte mazanec vychladnout na mřížce.
Servírování:
  • Podávejte mazanec na vánočním stole nebo k odpolední kávě. Je lahodný s máslem, marmeládou nebo tvarohovým krémem.

Tento recept na tradiční mazanec vám přinese chuť a vůni Vánoc do domova. Užijte si ho s rodinou a přáteli a nechte si chutnat po celý rok!