Mazanec recept
Rád představím velmi podrobný recept na tradiční mazanec, oblíbený pečivo pro vánoční období a další sváteční příležitosti.
Tradiční Mazanec
Ingredience:
Pro těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 40 g droždí
- Špetka soli
- Kůra z 1 citronu (nastrouhaná)
- Kůra z 1 pomeranče (nastrouhaná)
- 100 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky)
- 50 g mandle nebo vlašské ořechy (nasekané)
- Máslo na vymazání formy
- Hladká mouka na posypání
Pro potření:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Pro posypání:
- Krystalový cukr
Postup:
Příprava drožďového kvásku:
- Rozpusťte droždí v mléce s trochou cukru. Nechte 10 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
Příprava těsta:
- Do velké mísy prosejte mouku a přidejte špetku soli. Vytvořte důlek uprostřed a nalijte do něj připravený kvásek.
- Přidejte rozpuštěné máslo, cukr, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče.
- Postupně přilévejte kvásek a hněťte těsto, dokud nedosáhne hladké a elastické konzistence. Přidejte sušené ovoce a nasekané ořechy a důkladně je vmíchejte do těsta.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Pečení mazance:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte a vysypte máslem a moukou formu na mazanec.
- Přeneste kynuté těsto do formy a vyhladíme povrch.
- Smíchejte žloutek s mlékem a potřete těsto. Posypte ho krystalovým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, nebo dokud mazanec není zlatohnědý a propečený.
- Nechte mazanec vychladnout na mřížce.
Servírování:
- Podávejte mazanec na vánočním stole nebo k odpolední kávě. Je lahodný s máslem, marmeládou nebo tvarohovým krémem.
Tento recept na tradiční mazanec vám přinese chuť a vůni Vánoc do domova. Užijte si ho s rodinou a přáteli a nechte si chutnat po celý rok!
