Špenát recept

Špenát je vynikající zelenina, bohatá na živiny a využitelná v mnoha receptech. Zde je podrobný recept na přípravu špenátu:

Krémový špenát s česnekem

Ingredience:

  • 500 g čerstvého špenátu (nebo 300 g mraženého)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany na šlehání
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Muškátový oříšek (volitelně)

Postup:

  1. Příprava špenátu:

    • Pokud používáte čerstvý špenát, důkladně ho omyjte a odstraňte tvrdé stonky. Pokud používáte mražený špenát, rozmrazte ho podle pokynů na obalu a nechte odkapat.
  2. Příprava zeleniny:

    • Na pánvi rozehřejte máslo na středním ohni.
    • Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
    • Přidejte nasekaný česnek a restujte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
  3. Přidání špenátu:

    • Přidejte špenát do pánve a vařte ho asi 3-5 minut, dokud nezměkne a zmenší svůj objem. Pokud používáte čerstvý špenát, pravděpodobně bude třeba více času na změkčení.
  4. Přidání smetany:

    • Jakmile je špenát změklý, přidejte smetanu na šlehání a zamíchejte.
    • Vařte špenát se smetanou ještě asi 2-3 minuty, dokud se smetana zahřeje a omáčka se zahustí.
  5. Ochuťování:

    • Ochutnejte špenát a případně přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.
    • Pokud je špenát příliš hustý, můžete ho naředit trochou vody nebo zeleninového vývaru.
  6. Podávání:

    • Hotový krémový špenát podávejte teplý jako přílohu k masu, rybě nebo jako samostatné jídlo s pečivem.

Tímto způsobem si můžete připravit lahodný a krémový špenát, který bude skvělou přílohou nebo hlavním jídlem. Dobrou chuť!