Špenát recept
Špenát je vynikající zelenina, bohatá na živiny a využitelná v mnoha receptech. Zde je podrobný recept na přípravu špenátu:
Krémový špenát s česnekem
Ingredience:
- 500 g čerstvého špenátu (nebo 300 g mraženého)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany na šlehání
- Sůl a pepř podle chuti
- Muškátový oříšek (volitelně)
Postup:
-
Příprava špenátu:
- Pokud používáte čerstvý špenát, důkladně ho omyjte a odstraňte tvrdé stonky. Pokud používáte mražený špenát, rozmrazte ho podle pokynů na obalu a nechte odkapat.
-
Příprava zeleniny:
- Na pánvi rozehřejte máslo na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
-
Přidání špenátu:
- Přidejte špenát do pánve a vařte ho asi 3-5 minut, dokud nezměkne a zmenší svůj objem. Pokud používáte čerstvý špenát, pravděpodobně bude třeba více času na změkčení.
-
Přidání smetany:
- Jakmile je špenát změklý, přidejte smetanu na šlehání a zamíchejte.
- Vařte špenát se smetanou ještě asi 2-3 minuty, dokud se smetana zahřeje a omáčka se zahustí.
-
Ochuťování:
- Ochutnejte špenát a případně přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.
- Pokud je špenát příliš hustý, můžete ho naředit trochou vody nebo zeleninového vývaru.
-
Podávání:
- Hotový krémový špenát podávejte teplý jako přílohu k masu, rybě nebo jako samostatné jídlo s pečivem.
Tímto způsobem si můžete připravit lahodný a krémový špenát, který bude skvělou přílohou nebo hlavním jídlem. Dobrou chuť!
