Utopenci recept

podrobný recept na přípravu utopenců:

Utopenci

Ingredience:

  • 500 g klobás (použít můžete například párky, debrecínské klobásy nebo klobásy na gril)
  • 2 velké cibule (nakrájené na tenké plátky)
  • 3 lžíce octa (nejlépe jablečný nebo vinný ocet)
  • 2 lžíce cukru
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1-2 čerstvé chilli papričky (volitelné, podle preference)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička celých kmínových semen
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička hořčičných semen
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 stroužky česneku (oloupané a jemně nasekané)
  • Voda

Postup:

  1. Příprava klobás: Očistěte klobásy od kůže a nakrájejte je na menší kousky o délce přibližně 3-4 cm.

  2. Příprava nálevu: Ve velkém hrnci smíchejte ocet, cukr, nové koření, pepř, bobkové listy, nakrájenou cibuli, chilli papričky (pokud používáte), sůl, kmínová semena, sladkou papriku, hořčičná semena, koriandrová semínka, mletý kmín, mletý pepř a česnek.

  3. Vaření klobás: Do hrnce s nálevem přidejte nakrájené klobásy a zalijte je vodou tak, aby byly klobásy zcela ponořené. Přiveďte k varu a poté vařte na středním ohni asi 5-7 minut. Tím odstraníte přebytečný tuk z klobás a také pomůžete klobásám absorbovat chuť koření a cibule.

  4. Marinování: Jakmile jsou klobásy uvařené, snižte teplotu a nechte je vařit ve vodě s nálevem asi 5 minut. Poté odstraňte hrnec z ohně a nechte klobásy marinovat v nálevu minimálně 24 hodin (ideálně však 48 hodin) při pokojové teplotě. Během této doby se klobásy naloží v chuti koření a cibule.

  5. Podávání: Utopence můžete podávat jako chutnou pochoutku k pivu nebo jako součást studeného talíře spolu s nakládaným sýrem, okurkami nebo zeleninou.

Tento recept je základem pro přípravu utopenců. Můžete ho samozřejmě libovolně upravit podle svých preferencí a přidat nebo odebrat koření dle své chuti. Přejeme vám dobrou chuť!