Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec je tradiční vánoční pečivo, které se podává při svátečních snídaních a oslavách Velikonoc. Zde je jednoduchý recept na přípravu tohoto lahodného pečiva:
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 balení sušeného droždí
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 2 vejce
- 100 g rozinek
- 50 g mandlek na ozdobu
- 1 vejce na potření
Postup:
- Rozinky dejte do misky a zalijte je horkou vodou. Nechte je namočené asi 10 minut, poté je sceďte a osušte papírovou utěrkou.
- Do velké mísy smíchejte mouku, cukr, sušené droždí a špetku soli.
- Přidejte vanilkový extrakt, teplé mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
- Nakonec přidejte namočené rozinky a důkladně je vmíchejte do těsta.
- Těsto přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte ho vykynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí.
- Po vykynutí těsto přendejte na pomoučený povrch a znovu ho propracujte.
- Formujte z těsta váleček a vytvořte z něj klasický tvar mazance. Pokud chcete, můžete do těsta zapíchnout mandle.
- Přenesete mazanec na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho ještě asi 20 minut vykynout.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Mazanec potřete rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch.
- Pečte mazanec asi 30-40 minut, dokud není zlatě hnědý.
- Hotový mazanec nechte vychladnout a podávejte nakrájený na plátky.
Tento velikonoční mazanec je skvělým doplňkem k velikonoční snídani nebo odpolednímu čaji. Užijte si ho s máslem, medem nebo marmeládou a přejeme vám veselé Velikonoce!
