Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec je tradiční vánoční pečivo, které se podává při svátečních snídaních a oslavách Velikonoc. Zde je jednoduchý recept na přípravu tohoto lahodného pečiva:

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 balení sušeného droždí
  • Špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g rozinek
  • 50 g mandlek na ozdobu
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Rozinky dejte do misky a zalijte je horkou vodou. Nechte je namočené asi 10 minut, poté je sceďte a osušte papírovou utěrkou.
  2. Do velké mísy smíchejte mouku, cukr, sušené droždí a špetku soli.
  3. Přidejte vanilkový extrakt, teplé mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
  4. Nakonec přidejte namočené rozinky a důkladně je vmíchejte do těsta.
  5. Těsto přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte ho vykynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí.
  6. Po vykynutí těsto přendejte na pomoučený povrch a znovu ho propracujte.
  7. Formujte z těsta váleček a vytvořte z něj klasický tvar mazance. Pokud chcete, můžete do těsta zapíchnout mandle.
  8. Přenesete mazanec na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho ještě asi 20 minut vykynout.
  9. Troubu předehřejte na 180°C.
  10. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch.
  11. Pečte mazanec asi 30-40 minut, dokud není zlatě hnědý.
  12. Hotový mazanec nechte vychladnout a podávejte nakrájený na plátky.

Tento velikonoční mazanec je skvělým doplňkem k velikonoční snídani nebo odpolednímu čaji. Užijte si ho s máslem, medem nebo marmeládou a přejeme vám veselé Velikonoce!