Vepřová plec recepty
podrobný recept na přípravu vepřové plece:
Vepřová plec pečená s kořením a zeleninou
Ingredience:
- 1,5 - 2 kg vepřové plece (plece bez kosti)
- 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké cibule, oloupané a nakrájené na proužky
- 3 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kolečka
- 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
Postup:
-
Příprava vepřové plece:
- Vepřovou plec omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovým kuchyňským utěrkou.
- Nůžem nařízněte povrch masa na několik míst, asi 2 cm hluboko.
- Do těchto řezů vložte tenké plátky česneku.
-
Příprava koření:
- V misce smíchejte sol, mletý černý pepř, tymián, rozmarýn, oregano, kmín a sladkou papriku.
- Tuto směs koření rozetřete po celém povrchu vepřové plece.
-
Marinování:
- Vepřovou plec nechte odpočívat při pokojové teplotě po dobu 30 minut, aby koření proniklo do masa.
-
Příprava pekáče:
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Vezměte hluboký pekáč a vložte do něj nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
-
Položení masa:
- Na zeleninu v pekáči položte marinovanou vepřovou plec.
-
Přidání tekutiny:
- Zeleninu a maso zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou.
-
Pečení:
- Přikryjte pekáč a dejte ho do předehřáté trouby.
- Pečte 2,5 - 3 hodiny, dokud masa není měkké a šťavnaté.
- Občas podlévejte maso vlastní šťávou z pekáče.
-
Kontrola hotovosti:
- Můžete zkontrolovat hotovost masa pomocí teploměru na maso. Teplota uvnitř masa by měla být kolem 65-70 °C.
-
Podávání:
- Po upečení vyjměte maso z trouby a nechte ho odpočívat před krájením asi 10-15 minut.
- Nakrájejte na plátky a podávejte s vašimi oblíbenými přílohami, jako jsou brambory, rýže nebo zeleninový salát.
Tento recept vám umožní připravit šťavnatou a aromatickou vepřovou plec, která se snadno rozpadá na kousky a je plná bohatých chutí. Užijte si ji s rodinou nebo přáteli jako lahodnou hlavní chod!
