Vepřová plec recepty

podrobný recept na přípravu vepřové plece:

Vepřová plec pečená s kořením a zeleninou

Ingredience:

  • 1,5 - 2 kg vepřové plece (plece bez kosti)
  • 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 velké cibule, oloupané a nakrájené na proužky
  • 3 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
  • 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kolečka
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody

Postup:

  1. Příprava vepřové plece:

    • Vepřovou plec omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovým kuchyňským utěrkou.
    • Nůžem nařízněte povrch masa na několik míst, asi 2 cm hluboko.
    • Do těchto řezů vložte tenké plátky česneku.
  2. Příprava koření:

    • V misce smíchejte sol, mletý černý pepř, tymián, rozmarýn, oregano, kmín a sladkou papriku.
    • Tuto směs koření rozetřete po celém povrchu vepřové plece.
  3. Marinování:

    • Vepřovou plec nechte odpočívat při pokojové teplotě po dobu 30 minut, aby koření proniklo do masa.
  4. Příprava pekáče:

    • Troubu předehřejte na 160 °C.
    • Vezměte hluboký pekáč a vložte do něj nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
  5. Položení masa:

    • Na zeleninu v pekáči položte marinovanou vepřovou plec.
  6. Přidání tekutiny:

    • Zeleninu a maso zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou.
  7. Pečení:

    • Přikryjte pekáč a dejte ho do předehřáté trouby.
    • Pečte 2,5 - 3 hodiny, dokud masa není měkké a šťavnaté.
    • Občas podlévejte maso vlastní šťávou z pekáče.
  8. Kontrola hotovosti:

    • Můžete zkontrolovat hotovost masa pomocí teploměru na maso. Teplota uvnitř masa by měla být kolem 65-70 °C.
  9. Podávání:

    • Po upečení vyjměte maso z trouby a nechte ho odpočívat před krájením asi 10-15 minut.
    • Nakrájejte na plátky a podávejte s vašimi oblíbenými přílohami, jako jsou brambory, rýže nebo zeleninový salát.

Tento recept vám umožní připravit šťavnatou a aromatickou vepřovou plec, která se snadno rozpadá na kousky a je plná bohatých chutí. Užijte si ji s rodinou nebo přáteli jako lahodnou hlavní chod!